STOP awokado i Fair Trade
STOP awokado i Fair Trade
Musicie wiedzieć, że warzywa przyjeżdżają do naszej restauracji codziennie, dzięki czemu oferujemy wyłącznie świeże i starannie wyselekcjonowane produkty. Wiemy skąd są nasze warzywa i owoce, jesteśmy świadomymi odbiorcami i weryfikujemy każdą dostawę.
272 litry to ilość wody potrzebna by wyprodukować 1 awokado….
W wielu pozycjach w menu zrezygnowaliśmy z AWOKADO, które jest odpowiedzialne za pustynnienie ogromnych terenów, dlatego powinniśmy wszyscy zaniechać jedzenia tego owocu. Wiecie, że aby zyskać więcej miejsca pod uprawę awokado, producenci zaczęli regularnie wycinać lasy? Niestety, skala tego zjawiska jest ogromna, a konsekwencje dla środowiska opłakane.
Produkcja awokado zużywa ogromne ilości słodkiej wody. Do wyprodukowania pół kilograma awokado, czyli około trzech/czterech sztuk, potrzeba aż 272 litrów wody. Nawozy, które wykorzystywane są podczas uprawy awokado
przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska. Przedostając się do wody i gleby, mogą negatywnie wpływać na osoby zamieszkujące okolice plantacji, powodując m.in. astmę, choroby skóry czy nawet nowotwory. Ponadto, awokado to owoc, który sprowadzany jest do Polski z odległych zakątków świata, a jego transport pozostawia ogromny ślad
węglowy. O wiele lepszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem jest kupowanie owoców i warzyw od lokalnych sprzedawców – będzie taniej i lepiej dla naszej planety.
Awokado świetnie wkomponowuje się w sushi, ale zastanówmy się czy chwila przyjemności jest warta takiego spustoszenia na naszej planecie. W GOKO mówimy STOP i redukujemy ilość tego owocu w rolkach. Przyłączysz się do
nas ?
Etykieta “Fair Trade”
Pojedyncze sztuki, które mamy w menu pochodzą z bliższego nam regionu świata czyli np. Hiszpanii, Sycylii, Turcji czy też Izraela i posiadają etykiety “Fair Trade”. Pozwala nam to mieć pewność, że ślad węglowy pozostawiony po
dostawie owocu jest mniejszy. Co więcej Greenpeace przestrzega, że im dłuższy jest łańcuch dostaw, tym trudniej wychwycić co dzieje się z produktem po drodze, co ogranicza nasz wpływ na to, co finalnie znajduje się na naszych
talerzach.
Myśl globalnie, kupuj lokalnie
#jestemOKdlaplanety
#Go(E)ko