ZOBACZ MENU I ZAMÓW

61 639 0 639 kontakt@goko.com.pl
Search
Sushi

Rodzaje sushi

Sushi to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa.

Nigiri

Nigiri to najstarsza forma sushi i najbardziej lubiana przez znawców i smakoszy sushi. Jest to uformowany, owalny kawałek ryżu z odrobiną wasabi, na wierzchu którego znajduje się np. surowa ryba, omlet japoński lub awokado. Nazwa nigiri pochodzi od słowa nigiru, co oznacza ściskać, ugniatać. Zamów je na wynos.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Hosomaki

Hosomaki są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i dodatkiem tylko jednego składnika. Najczęściej są to różnego rodzaju ryby bądź warzywa. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego cienki, chudy. Rolka sushi po zwinięciu krojona jest na sześć kawałków.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Futomaki

Futomaki są to grube rolki z minimum czterema składnikami – od ryb i owoców morza po świeże warzywa, które zawinięte są w nori. Nazwa pochodzi od przymiotnika futoi, oznaczającego gruby, tłusty. Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Kaburamaki

Kaburamaki, to nic innego jak uramaki dodatkowo obłożone rybą lub warzywami. Wyglądają niezwykle atrakcyjnie i smakują świetnie, bo ryba jest i wewnątrz i na zewnątrz rolki.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Uramaki

Uramaki są to rolki zawijane odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Ura, po japońsku oznacza odwrotnie, a maki – rolować. Wymyślone zostały na rynek amerykański. Ich bardziej potoczna nazwa to california maki. Doskonałe na catering.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Gunkany

Gunkan to odmiana nigiri, rodzaj „łódeczki” z ryżu, owiniętego najczęściej nori, wypełnionej rozmaitym farszem, np.: rybią ikrą czy posiekanymi rybami. Gunkan po japońsku oznacza statek wojenny. Zamów z dowozem lub na wynos.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Sashimi

Sashimi nazywane jest sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej ryby z różnymi dodatkami, najczęściej z surowymi warzywami i sosem sojowym. Do wyboru: łosoś, tuńczyk, krewetka królewska, ryba maślana, halibut, dorada lub węgorz.
Sashimi roll

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Sashimi roll

Sashimi roll to sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej i świeżej ryby wraz z warzywami zawinięte w papier ryżowy.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

Oyakomaki

Oyakomaki to kulki ryżu owinięte płatkiem surowej ryby wypełnionej farszem, np.: jajkiem przepiórczym bądź ikrą z łososia. Przepyszny skondensowany smak sushi. Zamów do domu lub w restauracji.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY

(Chwilowo brak w ofercie)

Date

Date to rolki sushi zwijane nie w nori, a w omlet japoński. W środku takiej rolki, oprócz ryżu znajdują się takie składniki jak: ryby, warzywa, czy owoce morza. Date to nic innego jak omlet japoński inaczej zwany tamago.

Zobacz i zamów rolki tego rodzaju w menu GOKO TAKEAWAY (Date występuje jako opcja w kategorii Futomaki)

Poznaj tajniki japońskiej sztuki kulinarnej i zapisz się na kurs sushi!

GOKO Restauracja Japońska od początku swojego istnienia postanowiła zarażać i dzielić się swoją pasją. Pasją do Kraju Kwitnącej Wiśni i jego kultury, a także wielowiekowej tradycji przygotowywania sushi. Dotknij i posmakuj prawdziwej japońskiej sztuki kulinarnej i zapisz sie na kurs sushi do naszej zaprzyjaźnionej Akademi Gotowania The Best Food gdzie poznasz tajniki przygotowywania tradycyjnego japońskiego sushi.